Köyümüzde Gülle (Bilye) Oyunu
Müslüm BİLDİK'ten Gülle oyunu anlatımı:
"Burada önce çüt çüt güz güz nedir bimeyenler için açıklıyalım çüt çift anlamında yani ikişer badem dizerek oynanırdı. Güz ise ya bitane ceviz yada dört tane badem dizilerek oynanırdı. Oyunda kişi sınırlaması yoktu ama mesela iki kişinin baro olması vardı yani ortak olurlardı kar zarar ortaktı.
Bir de en güzel yanlarından biri başlangıçta hevvel hevvel (birinci ) paş evvel (ikinci ) paş paş evvel(üçüncü ) paşman paşman ( sonuncu ) gibi sıralama yapılır sonra oyun başlardı oyunun tabi kuralları da vardı vurduğun bademler senin olurdu, ama senin gülleni vuran olursa bademlerini vurana verir o el için oyun dışı kalırdı.
Böylece son olarak iki kişi kalır kim kimin güllesini vurursa o el dizilen badem veya cevizlerinin hepsini alırdı. Tabi bu finale giderken yerde en az bi çüt veya bi güz vurulmamış olması gerekirdi. Finale gitmeden yerdeki bademlerin tamamı vurulmuşsa oyun gene biter tekrar başlardı bide özellikle iki kişi kaldığında rakibi kıstırıp güllesini vurmak için düz tutmak vardı.
İki bacağını açarak rakibinin oradan atıp kendi güllesinin yakınına gelmesi amaçtı vurmak için. Tabi bu işte iyi olanlar bir nevi işin ticaretini yaparlardı. Her gün diğerlerinin bademlerini sağardı ("sağmak" "kazanmak" ) anlamında bu kadar aklımda kalmış."
Yorumlar
Yorum Gönder